El càncer de mama és una malaltia que té un gran impacte en la nostra població. Concretament, és el càncer més freqüent i el que provoca més morts entre les dones de la demarcació provincial de Tarragona. El càncer de mama és una malaltia de causa desconeguda. Se sap que hi ha certs hàbits personals o determinades característiques biològiques que poden augmentar la probabilitat de desenvolupar-lo (factors de risc). La seva prevenció està fonamentada en la detecció precoç, és a dir, detectar la malaltia en una fase molt inicial, quan encara no ha donat símptomes, per interrompre la seva evolució natural. La mamografia és la prova de detecció precoç sobre la que hi ha més evidència de la seva efectivitat en la disminució de la mortalitat per càncer de mama.
D’acord amb la importància del càncer de mama a Catalunya i l’efectivitat demostrada de la seva detecció precoç mitjançant mamografia, el Departament de Salut va posar en marxa els anys 90 el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama amb uns objectius i criteris ben definits.
Al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre el Programa es va iniciar el 1998 i de manera progressiva es va anar desplegant per tota la demarcació.
L’objectiu principal del Programa és aconseguir una reducció de la mortalitat per càncer de mama, mitjançant el diagnòstic de la malaltia en un estadi el més precoç possible quan encara no dona símptomes i els tractaments són més efectius per tal de millorar el pronòstic i augmentar les probabilitats de curació.
El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de Tarragona – Terres de l’Ebre està coordinat pel Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer (SEPC) i els centres hospitalaris que hi participen són, per ordre alfabètic:
Amb la col·laboració de:
A totes les dones de 50 a 69 anys que viuen a la demarcació de Tarragona, excepte aquelles que ja hagin estat diagnosticades prèviament de càncer de mama, ja que realitzen els seus controls periòdics amb els seus metges de referència. També s’exclouen les dones que pateixen una malaltia terminal o invalidesa d’un grau que impedeixi la realització de la mamografia i les que han estat sotmeses a una mastectomia bilateral. Les dones amb un risc superior a la població general de desenvolupar un càncer de mama identificat per la Unitat de Consell Genètic en Càncer s’inclouen al Programa amb uns criteris diferents: un rang d’edats més ampli i una periodicitat més elevada (anual).
La invitació a participar en el Programa es fa mitjançant una carta nominal on s’indica el dia, l’hora i el lloc reservats per fer la prova. El lloc depèn de l’àrea geogràfica de residència. Es pot canviar l’hora o la data trucant a l’oficina tècnica.
La mamografia és actualment la prova d’elecció per a la detecció precoç del càncer de mama.
Consisteix en la realització de dues radiografies de cada pit (una des de dalt i l’altre des del
costat). Per obtenir una bona imatge amb una mínima radiació, és necessària una bona compressió
del pit durant la prova. Tot el procediment dura menys de mitja hora.
Per assegurar una millor detecció, les mamografies les miren dos radiòlegs/òlogues per
separat (doble lectura).
La mamografia s’ha de repetir cada dos anys. En algunes circumstàncies específiques es
requereix temporalment un seguiment als sis o dotze mesos per fer el seguiment d’una alteració
benigna detectada.
Quan el resultat és de normalitat o d’una alteració clarament benigna es comunica per carta
directament a la dona aproximadament un mes després de la realització de la prova.
Si el resultat de la mamografia és dubtós i és necessari fer alguna prova adicional, el centre
que ha fet la mamografia es posa en contacte amb la dona per a programar la nova citació.
Una petita proporció de dones necessiten altres exploracions complementàries, a banda de la
mamografia, com poden ser: una altra mamografia, una ecografia, una ressonància magnètica, una
citologia, una biòpsia amb agulla gruixuda o una biòpsia quirúrgica...
En la gran majoria
de casos, aquests estudis descarten l’existència d’alteracions importants. Només a un nombre
molt reduït de dones es confirmarà la presència d’un càncer.
Quan es diagnostica una alteració maligna de la mama, un equip d’especialistes en càncer de mama
(amb professionals dels serveis de Radiologia, Anatomia Patològica, Cirurgia, Ginecologia,
Oncologia, ..) avalua el cas i indica els estudis i el tractament més adient, en funció de les
característiques de la dona i del tumor detectat.
La majoria de càncers que es detecten en programes d’aquestes característiques estan en
fases molt inicials de la malaltia i per tant, els tractaments podran ser menys agressius i en
un percentatge molt elevat es podrà conservar el pit.
Descarregar el tríptic informatiu
La participació en el Programa és voluntària, alhora de decidir si vostè hi participa o no ha de tenir en compte una sèrie de coses:
El Programa convida a totes les dones que compleixen criteris d’inclusió a partir dels 50 anys. Com que les invitacions es fan seguint un ordre de centres d’atenció primària que es repeteix cada dos anys, pot ser que no es rebi la carta just al fer 50 anys, però sempre serà abans dels 52 anys. Si no és així, o teniu algun dubte us podeu posar en contacte amb el Programa (telèfon 977 326 800) i comprovaran les vostres dades.
El Programa no convida a les dones de menys de 50 anys ja que, les característiques del seu teixit mamari poden dificultar l’ interpretació de la mamografia i es poden passar per alt algunes lesions. Per tant, és recomanable que les dones de menys de 50 anys que vulguin fer-se una mamografia ho demanin al seu metge/essa d’Atenció Primària o al seu ginecòleg/òloga ja que són ells qui hauran de fer la petició via assistencial i no mitjançant el Programa.
Quan es compleixen 70 anys ja no es reben més cartes convidant a fer-se la mamografia. A partir d’aquesta edat es recomana que es continuï tenint cura de les seves mames i serà el seu metge/essa d’Atenció Primària o el seu ginecòleg/òloga qui recomanarà la pauta a seguir per via assistencial habitual en funció de cada dona.
Independentment de l’edat i de si fa poc o molt temps que us heu fet una mamografia,
sempre
que us noteu qualsevol anomalia a les mames, com un bony, dolor, secreció o algun altre
símptoma que us preocupi s’aconsella contactar amb el metge/essa d’Atenció Primària o el
ginecòleg/oga per tal que valori la situació i indiqui quin és el procediment més adient
en
cada cas.
Una dona amb símptomes no forma part de la població diana del Programa.
Les dones que en algun moment de la seva vida han estat diagnosticades de càncer de mama
han
de seguir els seus controls habituals fora de l’àmbit del Programa.
El fet d’haver patit la malaltia és motiu d’exclusió del Programa i malgrat ja
estigui
donada d’alta, el seu seguiment serà individualitzat i no a través del Programa de
detecció
precoç.
Si necessiteu rebre informació, aclarir dubtes, canviar l’hora de la mamografia o fer qualsevol altra consulta, el telèfon d’atenció és:
De dilluns a divendres de 8:00 a 14:00
Els camps marcats amb * són obligatoris.
El cribratge mamogràfic del càncer de mama inclou tres fases generals:
Les unitats bàsiques del Programa de detecció precoç del càncer de mama de Tarragona-Terres de l’Ebre són:
També tenen gran importància:
L’objectiu final del cribratge del càncer de mama és la reducció de la mortalitat específica per aquest tumor. El criteri final d’avaluació serà, per tant, la disminució de la mortalitat per aquest càncer. Tanmateix, l’impacte de la detecció precoç en aquest indicador tardarà uns anys a observar-se. D’altra banda, la mortalitat només mesura un dels aspectes del Programa i no té en compte altres beneficis que se’n poden derivar (possibilitat de tractament conservador) ni els potencials efectes adversos del cribratge. Per tot això, cal disposar d’indicadors intermedis del funcionament del Programa com són, per exemple:
Cada vegada que un dels centres participants (UR) acaba una volta de dos anys s’avaluen els seus resultats. Quan totes les unitats del Programa han tancat la volta es fa una anàlisi global dels indicadors per tota la demarcació provincial.
Els resultats que es presenten a continuació estan separats en grups de taules:
Cada cop que es tanca una volta del Programa s’avaluen els resultats globals de tota la demarcació i es presenten públicament en una Jornada que es realitza cada dos anys. Els objectius d’aquestes jornades són principalment:
Les Jornades estan dirigides als professionals sanitaris de la Regió Sanitària Camp de Tarragona i de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre vinculats al Programa: professionals d’atenció primària de salut, professionals de les unitats de salut sexual i reproductiva, radiòlegs i tècnics especialistes en radiologia, ginecòlegs, cirurgians, anatomopatòlegs, oncòlegs i farmacèutics. I a tots els professionals sanitaris interessats en la prevenció del càncer de mama.